Kawy z kontrolowanej fermentacji

Kontrolowana fermentacja to innowacja w dziedzinie obróbki kaw wysokojakościowych, dająca ziarnom fenomenalne nuty owocowe bez znaczącej kwasowości i używania jakichkolwiek aromatów.

Kontrolowana fermentacja polega na tym, że do tradycyjnego procesu mokrej obróbki owoców kawowca dodaje się jeszcze jeden etap – ziarna z resztkami miąższu owoców umieszcza się w specjalnych, niewielkich beczkach, a następnie dodaje wyselekcjonowanych szczepów drożdży – by po kilkunastu/kilkudziesięciu godzinach kontynuować obróbkę w tradycyjny sposób, susząc ziarna na słońcu.

Jednak kontrolowana fermentacja (naprawdę kontrolowana, nie losowa) to prawdziwa inżynieria kawowa, wymagająca od plantatora nie tylko wiedzy i doświadczenia w uprawie kawy, ale również aparatury do pomiaru wielu dodatkowych parametrów. Dlatego prekursorzy w tej dziedzinie współpracują z jednostkami badawczymi w celu osiągnięcia jak najlepszych rezultatów – jak dla przykładu Pedro Bras, który swoje ziarna opracowuje razem z uniwersytetem w Lavras.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej, zapraszamy do lektury artykułu na blogu Kawowy.GURU dotyczącego fermentacji kawy »