Nie pamiętasz hasła? | Zarejestruj się
| |

Przewodnik po świecie Kawy

Przewodnik po świecie kaw » Sposoby parzenia kawy

Sposoby parzenia kawy

Parzenie kawy jest ostatnim etapem jej przygotowania. Po wypaleniu ziaren i ich zmieleniu nie pozostaje już nic innego, jak tylko połączyć je z gorąca wodą. Jak świat długi i szeroki, różnie się to robi.

Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze metody parzenia kawy.

 

KAWA Z EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO

Są 2 rodzaje ekspresów ciśnieniowych: z wbudowanym młynkiem, który mieli ziarna kawy i bez młynka. Jeżeli posiadamy ten pierwszy, wówczas wykona on za nas lwią część pracy. Jeżeli mamy ekspres bez młynka, wówczas musimy zmielić ziarna w osobnym młynku lub kupić kawę od razu zmieloną. Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym polega na przepuszczeniu przez nią gorącej wody (powinna mieć ok. 88-92 stopnie Celsjusza). Woda ta napotyka opór przechodząc przez zmieloną kawę i jednocześnie „zabiera” jej właściwości – smak, aromat, kolor. Tak przygotowana kawa ma na wierzchu jasnobrązową piankę zwaną „crema”. Większość ekspresów ciśnieniowych służy tylko do przyrządzania espresso. Wszystkie inne kawy włoskie, tj. cappuccino, cafe latte czy caffee machiato są przygotowywane na bazie espresso. 

 

KAWA Z EKSPRESU PRZELEWOWEGO

Ekspresy przelewowe są całkiem popularne, ponieważ są dość tanie i pozwalają przygotować dobrą kawę w miarę łatwy sposób. Zmielona kawę wsypuje się tutaj do filtra, przez który przelewa się woda. Większość tego typu urządzeń posiada podgrzewacz do dzbanka, dzięki czemu kawa w nim utrzymuje temperaturę. Należy jednak wspomnieć, że nie powinno się zbyt długo podgrzewać w ten sposób kawy, ponieważ traci ona swój aromat.

 

KAWA Z KAFETIERKI (inaczej: EKSPRESU MOKKA)

Kafetierka jest nieco podoba w działaniu do ekspresu ciśnieniowego. Jest to specjalny czajniczek, w którym dolną część napełnia się wodą, a nad nią umieszcza zmieloną kawę. Kafetierkę stawia się na ogniu (tj. zwykle na kuchence gazowej lub elektrycznej) i podgrzewa. Woda gotując się przechodzi przez kawę do górnego zbiorniczka, gdzie wylewa się już jako gotowy napar.

 

KAWA Z FILTRA

Jest to jeden z łatwiejszych sposobów zaparzania kawy. Polega ona na umieszczeniu filtra w dzbanku/szklance/filiżance, wsypaniu do niego kawy (w tym przypadku grubo lub średnio zmielonej), zalaniu gorącą wodą i pozostawieniu przez pewien czas pod nakryciem. Po kilku chwilach i po wyjęciu filtra z fusami kawa będzie gotowa. 

 

KAWA PO TURECKU

Wbrew powszechnemu mniemaniu, kawa „zalewana” nie jest kawą po turecku. Przygotowanie prawdziwej kawy po turecku polega na zmieszaniu drobno zmielonej kawy z cukrem (w proporcji 1:1) i wsypaniu jej do rondelka, który zalewamy zimną wodą. Następnie należy kilka razy podgrzać rondelek, aż umieszczona w nim kawa „pójdzie do góry” niczym mleko. Do tak przygotowanego napoju można dodać trochę cynamonu lub kardamonu, co urozmaici jego smak. Turcy o tak przygotowanej kawie mówią, że jest „czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”.


Metody Płatności