Freekend

 

Najbliższy FREEKEND zaczynamy w piątek 25 października o 12:00 – zapraszamy!

Co to jest i jak korzystać?

To nazwa naszej nowej akcji i oferty dla Was – od teraz, w każdy ostatni weekend miesiąca będziecie mogli zamawiać kilka wybranych kaw w dowolnym stopniu palenia oraz – i tu nowość – nawet w ilości 100g.

Na każdy “Freekend” (ostatni weekend miesiąca) będziemy przygotowywać dla Was po 4 kawy z bieżącej oferty, których będziecie mogli wypróbować w każdym stopniu palenia, bez minimum w postaci 1kg.

W każdy piątek rozpoczynający FREEKEND o godz. 12:00 w tym miejscu pojawią się 4 kawy – nasze propozycje na dany freekend. Możecie je kupować w standardowy sposób, bez ogranicznenia co do rodzaju palenia i gramatury, do poniedziałku do 11:59 – wówczas te kawy znikną (dlaczego takie godziny?).


 

Dlaczego i po co?

Jak wiecie, w naszej palarni każdy może zamówić każdą kawę w dowolnym stopniu palenia. Jeśli jednak jest to stopień inny niż domyślny dla danej kawy, na co dzień wymagamy – ze względów technologicznych – aby był to przynajmniej 1kg tak wypalonej kawy. Wynika to z prostego powodu – nie możemy wrzucić do naszego najmniejszego pieca mniej, niż ten właśnie 1kg, by zachować jakość ziaren (jednolity, prawidłowy wypał).

Bardzo często zgłaszaliście nam w rozmowach, FB czy nawet komentarzach do zamówień, że chętnie spróbowalibyście innych wypałów, ale nie chcecie zamawiać – co jest zresztą zrozumiałe – aż 1kg. No bo co w sytuacji, gdy tak wypalona kawa okaże się zupełnie nieakceptowalna? Ale z drugiej strony, my nie możemy wypalić mniej niż 1kg.

 


 

Jakie są warunki tej oferty?

Nie bez powodu nazwa tej akcji to FREEKEND – nie ma bowiem żadnych warunków!

Na każdy, ostatni weekend miesiąca przygotowujemy dla Was po 4 kawy, które możecie zamawiać w totalnie dowolnych konfiguracjach.

 


 

Czy jest jakiś haczyk?

Z naszej strony nie ma żadnych haczyków!

Ale Ci z Was, którzy korzystają z ekspresów automatycznych (z wbudowanymi młynkami), powinni pamiętać o 2 ważnych rzeczach:

  1. W paleniu JASNYM ziarna pozostają naturalnie dość twarde i mało kruche (szczególnie arabiki afrykańskie) – zdecydowanie trudniej je zmielić i ekspresy automatyczne z młynkami gorszej jakości mogą mieć z nimi problem.
  2. W paleniu BARDZO MOCNYM na powierzchni ziaren pojawiają się naturalne, oleiste krople – taki “film” olejkowy może w dłuższej perspektywie powodować zapchanie młynka w ekspresie automatycznym oraz to, że po wsypaniu nowych/innych ziaren, nadal będziemy czuć przez pewien czas aromat mocnego wypału.

Więcej o rodzajach palenia kawy »