Kawy wypalane do metod ciśnieniowych
Palenie wiedeńskie (mocne) to domyślny i zazwyczaj zalecany przez plantatorów poziom palenia dla większości ziaren na rynku. Nie musisz się go obawiać – tak wypalane są praktycznie wszystkie kawy dostępne w masowej sprzedaży.
Dzięki mocnemu paleniu zredukowana jest naturalna kwasowość ziaren kawy, a na pierwszy plan wysuwają się nuty czekolady i orzechów. Umiejętny wypał w takim stopniu pozostawia jednak wyczuwalne naturalne nuty ziaren z poszczególnych regionów, np. owoców pestkowych, kwiatów, cytrusów czy tytoniu.
Kawy mocno palone dobrze nadają się na espresso, doskonale komponują się też z mlekiem. Spodobają się tym, którzy lubią duże czarne kawy o „klasycznie kawowym” smaku oraz miłośnikom intensywnego, czekoladowego espresso.
Pamiętaj, że każdą kawę możemy wypalić tak, jak chcesz – jeśli zamówisz przynajmniej 1kg tak wypalonej kawy.
Jeżeli to za dużo, skorzystaj z naszej specjalnej akcji FREEKEND i zamów nawet 100g dowolnie wypalonych ziaren.