W palarni surowe, zielone ziarna kawowca poddawane są działaniu wysokiej temperatury (u nas 170-200°C zależnie od ziaren, w przemysłowych palarniach to niekiedy nawet 1000°C), dzięki czemu można wydobyć z nich smak i aromat. Surowe ziarna kawy mają tylko kilkanaście związków aromatyczno-smakowych, a te wypalone mają ich ponad 700!
W naszej palarni wyróżniamy następujące rodzaje palenia kawy:
- Kawa zielona (niewypalona) – surowe ziarna kawy mają kolor zielono-żółty i ziemisty zapach. Mielenie takich ziaren ziaren jest bardzo trudne i wymaga profesjonalnych młynków. Warto pamiętać, że zielone ziarna kawowca nie nadają się do spożycia!
- Palenie jasne (New England) – ziarna są delikatnie zabrązowione, dość twarde i mało kruche – większość młynków w automatycznych ekspresach do kawy sobie z nimi nie poradzi, traktując je jak kamień / ciało obce. Napar ma mocno roślinny charakter, w pełni oddający naturalne nuty ziaren, jest rześki i mocno kwasowy. Ten poziom palenia dobrze sprawdzi się w alternatywnych metodach parzenia, do ekspresów (z kawami mlecznymi na czele) raczej się nie nadaje.
- Palenie średnie (amerykańskie) – ziarna są ładnie zabrązowione, ziarna są już na tyle kruche by nie sprawiać młynkom problemów, a napar wciąż oddaje naturalne nuty danych ziaren, ale jest podkreślony nutami pochodzącymi z prażenia (orzech, ciemna czekolada, słodkie nuty karmelu). Jest to dobre palenie dla większości kaw, jeśli chcesz poznać ich naturalny charakter i tolerujesz niewysoką kwasowość, a kawę parzysz bez dodatków (mleka, cukru, itp.).
- Palenie mocne (wiedeńskie) – tradycyjny poziom palenia dla większości ziaren amerykańskich – ziarna są brązowe, kwasowość jest zminimalizowana do niskiego poziomu, możliwa jest delikatna, przyjemna goryczka. Większość kaw mocno palonych ma klasyczny „kawowy” smak, lubiany przez wielu naszych klientów.
- Palenie bardzo mocne (francuskie lub włoskie) – ziarna są bardzo brązowe, a na ich powierzchni pojawiają naturalne oleiste krople. Większość kaw palonych w ten sposób traci swoje naturalne nuty smakowe i ujawnia nuty mocnego palenia (orzech, czekolada). Wyczuwalna goryczka.

Czego spodziewać się po tych rodzajach palenia? Ogólna reguła jest taka, że im jaśniejsze palenie, tym:
- wyższa kwasowość kawy,
- płytsze/niższe body (gęstość naparu),
- lepiej odczuwalne są pierwotne nuty smakowe danych ziaren, naturalnie w nich występujące (zależne od regionu pochodzenia, metody obróbki, etc.)
Mocniejsze palenie zmniejsza kwasowość, ale jednocześnie ujednolica smak i powoduje, że różne ziarna stają się podobne do siebie. Jeżeli różne stopnie palenia to dla Ciebie jeszcze nieodkryta tajemnica, to zdaj się na naszą rekomendację – przy każdej kawie podajemy rekomendowany stopień wypalenia konkretnych ziaren.