W naszej palarni wyróżniamy następujące rodzaje palenia kawy:
- Kawa zielona (niewypalona) – niewypalone ziarna kawy mają kolor zielono-żółty i lekko ziemisty zapach. Warto pamiętać, że zielone ziarna kawowca nie nadają się do spożycia!
- Palenie jasne (New England) – ziarna są delikatnie zabrązowione. Kawa w pełni oddaje swoje naturalne nuty smakowe, ale może być lekko kwasowa.
- Palenie średnie (amerykańskie) – ziarna są ładnie zabrązowione. Jest to dobre palenie dla większości kaw: są one zbalansowane pomiędzy naturalnym nutami smakowymi i tymi powstałymi w trakcie palenia.
- Palenie mocne (wiedeńskie) – ziarna są brązowe. Kwasowość jest zminimalizowana do niskiego poziomu, możliwa jest delikatna, przyjemna goryczka. Większość kaw mocno palonych ma klasyczny „kawowy” smak, lubiany przez wielu naszych klientów.
- Palenie bardzo mocne (francuskie lub włoskie) – ziarna są bardzo brązowe, a na ich powierzchni pojawiają naturalne oleiste krople. Większość kaw palonych w ten sposób traci swoje naturalne nuty smakowe i ujawnia nuty mocnego palenia (orzech, czekolada). Wyczuwalna goryczka.

W palarni surowe, zielone ziarna kawowca poddawane są działaniu wysokiej temperatury (u nas 170-200°C zależnie od ziaren, w przemysłowych palarniach to niekiedy nawet 1000°C), dzięki czemu można wydobyć z nich smak i aromat. Surowe ziarna kawy mają tylko kilkanaście związków aromatyczno-smakowych, a te wypalone mają ich ponad 700!
Czego spodziewać się po tych rodzajach palenia? Ogólna reguła jest taka, że im jaśniejsze palenie, tym:
- wyższa kwasowość kawy,
- płytsze/niższe body (gęstość naparu),
- lepiej odczuwalne są pierwotne nuty smakowe danych ziaren, naturalnie w nich występujące (zależne od regionu pochodzenia, metody obróbki, etc.)
Mocniejsze palenie zmniejsza kwasowość, ale jednocześnie ujednolica smak i powoduje, że różne ziarna stają się podobne do siebie. Jeżeli różne stopnie palenia to dla Ciebie jeszcze nieodkryta tajemnica, to zdaj się na naszą rekomendację – przy każdej kawie podajemy rekomendowany stopień wypalenia konkretnych ziaren.