Rodzaje palenia kawy

W naszej palarni wyróżniamy następujące rodzaje palenia kawy:

  1. Kawa zielona (niewypalona) – niewypalone ziarna kawy mają kolor zielono-żółty i lekko ziemisty zapach. Warto pamiętać, że zielone ziarna kawowca nie nadają się do spożycia!
  2. Palenie jasne (New England) – ziarna są delikatnie zabrązowione. Kawa w pełni oddaje swoje naturalne nuty smakowe, ale może być lekko kwasowa.
  3. Palenie średnie (amerykańskie) – ziarna są ładnie zabrązowione. Jest to dobre palenie dla większości kaw: są one zbalansowane pomiędzy naturalnym nutami smakowymi i tymi powstałymi w trakcie palenia.
  4. Palenie mocne (wiedeńskie) – ziarna są brązowe. Kwasowość jest zminimalizowana do niskiego poziomu, możliwa jest delikatna, przyjemna goryczka. Większość kaw mocno palonych ma klasyczny „kawowy” smak, lubiany przez wielu naszych klientów.
  5. Palenie bardzo mocne (francuskie lub włoskie) – ziarna są bardzo brązowe, a na ich powierzchni pojawiają naturalne oleiste krople. Większość kaw palonych w ten sposób traci swoje naturalne nuty smakowe i ujawnia nuty mocnego palenia (orzech, czekolada). Wyczuwalna goryczka.
rodzaje-palenia-kawy

 

W palarni surowe, zielone ziarna kawowca poddawane są działaniu wysokiej temperatury (u nas 170-200°C zależnie od ziaren, w przemysłowych palarniach to niekiedy nawet 1000°C), dzięki czemu można wydobyć z nich smak i aromat. Surowe ziarna kawy mają tylko kilkanaście związków aromatyczno-smakowych, a te wypalone mają ich ponad 700!

 

Czego spodziewać się po tych rodzajach palenia? Ogólna reguła jest taka, że im jaśniejsze palenie, tym:

  • wyższa kwasowość kawy,
  • płytsze/niższe body (gęstość naparu),
  • lepiej odczuwalne są pierwotne nuty smakowe danych ziaren, naturalnie w nich występujące (zależne od regionu pochodzenia, metody obróbki, etc.)

 

Mocniejsze palenie zmniejsza kwasowość, ale jednocześnie ujednolica smak i powoduje, że różne ziarna stają się podobne do siebie. Jeżeli różne stopnie palenia to dla Ciebie jeszcze nieodkryta tajemnica, to zdaj się na naszą rekomendację – przy każdej kawie podajemy rekomendowany stopień wypalenia konkretnych ziaren.

 

W palarni Single Origin umożliwiamy każdemu kawoszowi eksperymentowanie z rodzajem palenia – w ramach naszej akcji FREEKEND możecie wypróbować różne palenia nawet od 100g (standardowo, aby wybrać stopień palenia inny niż rekomendowany, musicie zamówić przynajmniej 1kg tak wypalonej kawy).
Freekend