Rodzaje palenia kawy

W palarni surowe, zielone ziarna kawowca poddawane są działaniu wysokiej temperatury (u nas 170-200°C zależnie od ziaren, w przemysłowych palarniach to niekiedy nawet 1000°C), dzięki czemu można wydobyć z nich smak i aromat. Surowe ziarna kawy mają tylko kilkanaście związków aromatyczno-smakowych, a te wypalone mają ich ponad 700!

 

W naszej palarni wyróżniamy następujące rodzaje palenia kawy:

  1. Kawa zielona (niewypalona) – surowe ziarna kawy mają kolor zielono-żółty i ziemisty zapach. Mielenie takich ziaren ziaren jest bardzo trudne i wymaga profesjonalnych młynków. Warto pamiętać, że zielone ziarna kawowca nie nadają się do spożycia!
  2. Palenie jasne (New England) – ziarna są delikatnie zabrązowione, dość twarde i mało kruche – większość młynków w automatycznych ekspresach do kawy sobie z nimi nie poradzi, traktując je jak kamień / ciało obce. Napar ma mocno roślinny charakter, w pełni oddający naturalne nuty ziaren, jest rześki i mocno kwasowy. Ten poziom palenia dobrze sprawdzi się w alternatywnych metodach parzenia, do ekspresów (z kawami mlecznymi na czele) raczej się nie nadaje.
  3. Palenie średnie (amerykańskie) – ziarna są ładnie zabrązowione, ziarna są już na tyle kruche by nie sprawiać młynkom problemów, a napar wciąż oddaje naturalne nuty danych ziaren, ale jest podkreślony nutami pochodzącymi z prażenia (orzech, ciemna czekolada, słodkie nuty karmelu). Jest to dobre palenie dla większości kaw, jeśli chcesz poznać ich naturalny charakter i tolerujesz niewysoką kwasowość, a kawę parzysz bez dodatków (mleka, cukru, itp.).
  4. Palenie mocne (wiedeńskie) – tradycyjny poziom palenia dla większości ziaren amerykańskich – ziarna są brązowe, kwasowość jest zminimalizowana do niskiego poziomu, możliwa jest delikatna, przyjemna goryczka. Większość kaw mocno palonych ma klasyczny „kawowy” smak, lubiany przez wielu naszych klientów.
  5. Palenie bardzo mocne (francuskie lub włoskie) – ziarna są bardzo brązowe, a na ich powierzchni pojawiają naturalne oleiste krople. Większość kaw palonych w ten sposób traci swoje naturalne nuty smakowe i ujawnia nuty mocnego palenia (orzech, czekolada). Wyczuwalna goryczka.
rodzaje-palenia-kawy

 

Czego spodziewać się po tych rodzajach palenia? Ogólna reguła jest taka, że im jaśniejsze palenie, tym:

  • wyższa kwasowość kawy,
  • płytsze/niższe body (gęstość naparu),
  • lepiej odczuwalne są pierwotne nuty smakowe danych ziaren, naturalnie w nich występujące (zależne od regionu pochodzenia, metody obróbki, etc.)

 

Mocniejsze palenie zmniejsza kwasowość, ale jednocześnie ujednolica smak i powoduje, że różne ziarna stają się podobne do siebie. Jeżeli różne stopnie palenia to dla Ciebie jeszcze nieodkryta tajemnica, to zdaj się na naszą rekomendację – przy każdej kawie podajemy rekomendowany stopień wypalenia konkretnych ziaren.

 

W palarni Single Origin umożliwiamy każdemu kawoszowi eksperymentowanie z rodzajem palenia – w ramach naszej akcji FREEKEND możecie wypróbować różne palenia nawet od 100g (standardowo, aby wybrać stopień palenia inny niż rekomendowany, musicie zamówić przynajmniej 1kg tak wypalonej kawy).
Freekend