Czy kawa jest zdrowa? W jakiej ilości można ją pić? Na jakie dolegliwości może nam pomóc, a kiedy powinniśmy jej unikać? Na te i inne pytania odpowiadamy w tym dziale naszego przewodnika.
Efekty oddziaływania kawy na organizm człowieka bada się już od dawna. Wiadomo, że kawa zawiera kilka związków, które oddziaływują na ludzki organizm tak, jak lekkie substancje psychotropowe. Substancje te są toksyczne w dużych ilościach, setki razy przewyższających ich ilość w filiżance kawy. W niewielkich dawkach ich działanie jest w większości pozytywne. W palonych ziarnach kawy odnotowano ponad 1000 związków chemicznych.
Najbardziej znanym związkiem znajdującym się w kawie jest kofeina. Poprzez stymulację centralnego układu oddechowego i naczyń krwionośnych, zwiększa sprawność myślenia, skraca czas reakcji psychicznych, ułatwia koncentrację, pomaga zwalczyć zmęczenie i senność, zwiększa zdolność do wysiłku fizycznego, a nawet zapobiega próchnicy i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Dowiedziono również, że picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i demencję starczą. W trakcie długotrwałych badań zaobserwowano, że osoby regularnie pijące większe ilości kawy (3-5 filiżanek dziennie) rzadziej zapadają na te choroby niż osoby pijące jej mało (0-2 filiżanki dziennie). Inne badania wykazały, że picie kawy zmniejsza także ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona (u osób pijących średnio 3.5 filiżanki dziennie – wg. badań).
Oto lista innych pozytywnych oddziaływań kawy na organizm:
- zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych
- zapobiega migrenie i bólom głowy (wiele leków przeciwbólowych zawiera kofeinę)
- zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca
- poprawia przemianę materii
Z drugiej strony, kawa posiada również właściwości, które mogą negatywnie wpływając na organizm człowieka. Na ponad 1000 substancji wykrytych w palonych ziarnach kawy, 19 jest rakotwórczych. Substancje te występują jednak naturalnie w przyrodzie i ich obecność w kawie nie wpływa na zwiększenie zagrożenia zachorowania na raka. Ponadto, nadmierne picie kawy (oraz herbaty) może spowodować wypłukanie z organizmu magnezu, co objawia się zmęczeniem, bólami głowy i drganiem mięśni. Dlatego też osoby, które piją 5 lub więcej filiżanek dziennie powinny zażywać także magnez (w tabletkach lub postaci naturalnej – dużo magnezu zawiera np. gorzka czekolada).