Rodzaje mielenia kawy

Ostatnią czynnością przed zaparzeniem kawy jest jej zmielenie. Jego stopień najlepiej dobrać do sposobu przyrządzania kawy (np. do ekspresów potrzeba kawy drobno zmielonej), jednak warto pamiętać o tym, że kawa świeżo zmielona przed zaparzeniem smakuje o stokroć lepiej.

rodzaje-mielenia-kawyGeneralna zasada dotycząca mielenia kawy jest jedna – im kawa jest dłużej zaparzana, tym grubszy powinien być stopień zmielenia. I dłużej kawa obcuje z wodą, tym grubsze powinny być jej drobiny. Do espresso, które zaparza się krótko, kawa powinna być zatem zmielona drobno (grubość drobin ok. 0,2 mm), a do kawy zaparzanej w dzbanku, dripie czy aeropresie – grubo.

Jeśli nie masz młynka (a może chcesz go kupić?) lub po prostu nie lubisz mielić kawy – nie ma problemu, możemy bezpłatnie zmielić kawę dla Ciebie (przy zakupie dowolnej kawy możesz wybrać stopień jej zmielenia), jednak niezmiennie zachęcamy do mielenia kawy we własnym zakresie tuż przed zaparzeniem.

Poniżej przedstawiamy rodzaje mielenia oferowane przez naszą palarnię:

  • Mielenie drobne – do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych
  • Mielenie średnie – do zaparzania w kawiarkach, dripach, aeropresach i filtrach
  • Mielenie grube – do zaparzania w dzbankach i urządzeniach typu „french press” (praski francuskie).
  • Kawa w ziarnach – czyli „zmiel sobie sam!”. Jeżeli posiadacie młynek do kawy lub ekspres z wbudowanym młynkiem, wówczas będzie to najlepszy wybór.