Przewodnik po świecie kawy

W przygotowanym przez nas przewodniku znajdą Państwo wszelkie informacje dotyczące kawy: począwszy od jej historii, poprzez opis metod uprawy, aż do rodzajów palenia i mielenia ziaren. Serdecznie zachęcamy do lektury!

Ilustracja

Rodzaje palenia kawy

W palarni surowe, zielone ziarna kawowca poddawane są działaniu wysokiej temperatury (nawet 250°C), dzięki czemu można wydobyć z nich smak i aromat. Surowe ziarna kawy mają tylko kilkanaście związków aromatyczno-smakowych, a te wypalone mają ich ponad 700!

Ilustracja

Rodzaje mielenia kawy

Ostatnią czynnością przed zaparzeniem kawy jest jej zmielenie. Jego stopień najlepiej dobrać do sposobu przyrządzania kawy (np. do ekspresów potrzeba kawy drobno zmielonej), jednak warto pamiętać o tym, że kawa świeżo zmielona przed zaparzeniem smakuje o stokroć lepiej.