Kawy wypalane po amerykańsku - średni poziom palenia
Palenie średnie (amerykańskie) to idealne rozwiązanie do tzw. alternatywnych metod parzenia – czyli dripów, chemexów czy Aeropressu. Ten poziom palenia pozostawia w ziarnach sporo owocowej kwasowości oraz nut wynikających z jej pochodzenia, odmiany czy metody obróbki, stanowiąc dobry kompromis między poziomem tej kwasowości a słodyczą i aromatami “klasycznymi”, wynikającymi z procesu palenia i reakcji Maillarda.
Dowiedz się więcej o różnych poziomach palenia »
Jest to dobry, uniwersalny kompromis między paleniem wiedeńskim (mocnym, dedykowanym dla parzenia ciśnieniowego), a jasnymi paleniami, które skutkują – nieakceptowalną dla wieli kawoszy – wysoką kwasowością oraz mocno roślinnym charakterem naparu.
Pamiętaj, że każdą kawę możemy wypalić tak, jak chcesz – jeśli zamówisz przynajmniej 1kg tak wypalonej kawy. Jeżeli to za dużo, skorzystaj z naszej cyklicznej akcji FREEKEND i zamów nawet 100g kawy wypalonej na różne sposoby.