KOFEINA: |
|
---|---|
KWASOWOŚĆ: |
|
INTENSYWNOŚĆ: |
|

Brazylia Fazenda Dutra BIO
Klasyczna, brazylijska arabika z renomowanej farmy Dutra, słynącej z certyfikowanych kaw organicznych.
Te ziarna już nam się skończyły, ale polecamy Ci serdecznie bardzo fajną alternatywę »
Fazenda Dutra to rodzinna plantacja kawy w São João do Manhuaçu, 300 kilometrów w głąb lądu od wschodnich wybrzeży Brazylii. W latach pięćdziesiątych Jose Dutra Sobrinho odziedziczył farmę kawy o powierzchni 1 hektara, którą uprawiał i rozwijał przez ponad 40 lat. We wrześniu 1999 roku Jose zmarł i pozostawił gospodarstwo swoim synom – Walterowi i Ednilsonowi, którzy bardzo poważnie traktują swoją odpowiedzialność za rodzinę i dziedzictwo ojca.
Zainwestowali w edukację kawową, m.in. uczęszczając w Illy’s Coffee University, brali udział w konkursach, zdobyli ponad 80 nagród i wciąż poprawiają jakość swojej kawy. Drzewa kawowe Fazenda Dutra przeplatają się z drzewami awokado, a pozostały areał to zarówno zachowany rodzimy las, jak i uprawiany eukaliptus, który jest używany w okresie zbiorów i w suszarniach.
Gospodarstwo zatrudnia 50 pełnoetatowych pracowników, dodatkowo 250 pracowników poza sezonem i zapewnia 600 miejsc pracy w okresie żniw. Fazenda Dutra liczy obecnie 1300 ha, z czego areał upraw kawy to 850 ha i w dużej mierze są to certyfikowane kawy BIO. Bracia Dutra wybudowali także własną elektrownię słoneczną, która znaczenie pozwoliła im ograniczyć emisję CO2.
Oferowana przez nas kawa to 100% arabika odmian Bourbon, Catuai, Mundo Novo i Pacamara (na dużych farmach często uprawia się różne odmiany arabiki obok siebie aby zwiększyć bioróżnorodność i zabezpieczyć się przed chorobami i szkodnikami).
Profil aromatyczno-smakowy jest typowy dla kaw brazylijskich palonych po wiedeńsku – dominują w nim nuty orzechowo-czekoladowe, kwasowość jest bardzo niewielka, zaś finisz ma nieco goryczki, ale w żadnym stopniu nie jest ona przytłaczająca ani dominująca. Kawę tę palimy domyślnie na mocno, zatem najlepiej sprawdzi się ona w metodach ciśnieniowych (ekspres, kawiarka). Polecamy ją do espresso i kaw mlecznych, ewentualnie do dużych czarnych tym z Was, którzy lubią dużą kawę o klasycznym “kawowym” smaku.
Sprawdź pełną ofertę kaw ekologicznych Single Origin »