Meksyk Las Hortensias BIO

Znakomita arabika z południa Meksyku – wprost z certyfikowanych plantacji z rejonu miasta Motozintla.

Ta kawa nam się skończyła… Czekamy na dostawę nowych kaw ekologicznych.

Kawa pojawiła się w Meksyku pod koniec XVIII wieku i początkowo była uprawiana na kilkunastu rozległych plantacjach należących do możnych właścicieli ziemskich. Po rewolucji w latach ‘20 XX wieku ziemia została przekazana ludności, co doprowadziło do rozpadu wielu dużych i dobrze prosperujących hacjend. Od tego czasu kawę uprawiają głównie drobni rolnicy, którzy gospodarują na kilkuhektarowych farmach. Od lat ’70 ubiegłego wieku Meksyk zaczął mocno wspierać produkcję kawy, pojawiły się rządowe instytuty i agencje wspierające rozwój tej dziedziny rolnictwa, a także prywatne kooperatywy, które skupiają lokalnych rolników.

Las Hortensias to właśnie kawa pochodząca z jednej z takich kooperatyw – z regionu otaczającego miasto Motozintla na południu kraju, nieopodal granicy z Gwatemalą. To tutaj, w otoczeniu parku krajobrazowego El Triunfo, będącego jednym z najbogatszych regionów pod względem bioróżnorodności w Meksyku, rolnicy uprawiają tradycyjnymi metodami i bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów krzewy arabiki, których owoce obrabiane są w siedzibie kooperatywy w Motozintli.

Las Hortnesias to arabika o czekoladowo-orzechowych nutach, z przyjemnym nugatowym finiszem. Jej kwasowość jest niewielka i przywodzi na myśl delikatną limonkę. Domyślnie palimy ją w stopniu mocnym i polecamy do ciśnieniowych metod parzenia (ekspresy automatyczne i kolbowe oraz kawiarki).

Sprawdź pełną ofertę kaw ekologicznych Single Origin »

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.