KOFEINA: |
|
---|---|
KWASOWOŚĆ: |
|
INTENSYWNOŚĆ: |
|
![kawa-panama-boquete](https://singleorigin.pl/wp-content/uploads/2020/12/kawa-panama-boquete.png)
Panama Boquete
Znakomita arabika rosnąca w okolicach miasta Boquete w Panamie. Kawa o umiarkowanej, winnej kwasowości i kwiatowo-cytrusowych nutach. Fenomenalna w metodach alternatywnych, np. w dripperze, ale sprawdzi się też jako oryginalne, rześkie espresso.
Te ziarna nie cieszyły się Waszym uznaniem – wycofaliśmy je z oferty na stałe.
Początki uprawy kawowca w Panamie sięgają pierwszej dekady XX wieku. Chociaż nieco wcześniej roślina ta pojawiała się już w gospodarstwach w tym kraju, to dopiero rozwój tego sektora wokół miasta Boquete spowodował wzrost zainteresowania kawą panamską. Boquete to niewielkie miasto na północy Panamy, położone w malowniczym rejonie pomiędzy Rezerwatem Leśnym Fortuna, a wulkanem Barú. Panują tutaj znakomite warunki do uprawy kawowca, na które składają się żyzne wulkaniczne gleby, czyste powietrze, odpowiednie nasłonecznienie i opady.
Panamska Boquete to kawa SHG (Strictly High Grown, czyli Wyłącznie Wysoko Rosnąca). Takie oznaczenie mają kawy, które są uprawiane na wysokości co najmniej 1300 m n.p.m. W takich warunkach kawowiec dojrzewa wolniej, ale jego owoce, a tym samym pestki (czyli ziarna kawy) mają pełniejszy i bardziej rozbudowany profil aromatyczno-smakowy.
Panama Boquete to kawa o umiarkowanej, winnej kwasowości. Nie jest to w żadnym wypadku kawa „kwaśna”. Kwasowość w niektórych kawach jest jak najbardziej pożądana i sprawia, że są one przyjemnie orzeźwiające. Boquete ma wyczuwalne nuty kwiatowo-cytrusowe, w posmaku przypomina także nieco trawę cytrynową i miód lipowy. Jest to kawa która fenomenalnie sprawdzi w metodach alternatywnych, np. w dripperze, ale można z niej także zrobić oryginalne espresso. Nie będzie natomiast zbyt dobrze komponowała się z mlekiem. Tak więc: mała czarna i wszelkie duże czarne będą rewelacyjne. Polecamy!
Krzysztof
Wystawiam opinie po raz drugi, tym razem przygotowałem kawę w driperze (wcześniej w ekspresie przelewowym i dałem tylko 1 ziarenko w ocenie) i jest ogromna różnica. Kawa jest Ok, wyczuwalna kwasowość , mało goryczki. Jednym słowem dobra kawa, aczkolwiek o innym charakterze niż przeciętne kawy z Ameryki centralnej :)
Wiarygodna opinia
Ten użytkownik rzeczywiście kupił ten produkt