KOFEINA: |
|
---|---|
KWASOWOŚĆ: |
|
INTENSYWNOŚĆ: |
|
Etiopia Shantawene BIO
30.90zł – 219.90zł
Fenomenalne afrykańskie ziarna w wersji BIO – oceniona aż na 87,5 punktu arabika z farmy Daye Bensa we wsi Shantawene.
Etiopia uważana jest za kolebkę kawy – to tutaj pierwotnie rosły dzikie krzewy arabiki i to właśnie stąd trafiły w inne zakątki świata. Obecnie kawa uprawiana jest w wielu regionach Etiopii, a za jeden z najbardziej renomowanych uchodzi żyzny region Sidamo. To właśnie tutaj, we wsi Shantawene w 1996 roku bracia Assefa i Mulugeta Dukamo założyli farmę Daye Bensa, która wyspecjalizowała się w uprawie certyfikowanych kaw ekologicznych najwyższej jakości.
Shantawene nazwana została na cześć wioski, gdzie znajduje się siedziba farmy, ale pochodzi także z dwóch sąsiednich miejscowości: Karamo i Bombe. Bracia Dukamo współpracują z około 2500 lokalnych rolników, którzy swoje zbiory, uprawiane wg ścisłych wytycznych i w zgodzie z zasadami postępowania z kawami ekologicznymi, zwożą do jednej z aż 15 stacji przetwórczych należących do Daye Bensa. Podkreślić należy, że wszyscy rolnicy i wszystkie stacje posiadają certyfikaty ekologiczne, a także są czynnymi członkami programu C.A.F.E. (Coffee And Farmers Equity), którego celem jest wyrównywanie szans i etyczny podział zysków.
Daye Bensa w Shatawene i okolicach prowadzi 4 szkoły, a najlepsi uczniowie mogą liczyć na stypendia na uniwersytecie w Hawassa (jest to stolica regionu Sidamo), gdzie prowadzone są m.in. badania nad poprawą jakości kawy. Od kilku lat we wsi działa także niewielka klinika, gdzie wszyscy rolnicy i ich rodziny objęte są podstawową opieką medyczną. Daye Bensa często stawiana jest jako przykład sprawnie działającej afrykańskiej farmy, która nie tylko produkuje znakomite kawy, ale także z szacunkiem podchodzi do wszystkich ludzi, którzy przyczyniają się do jej uprawy.
Etiopia Shantawene to certyfikowana kawa BIO, którą domyślnie palimy w stopniu średnim. Dominują w niej słodkie nuty żółtych owoców pestkowych (brzoskwini, nektarynek, moreli – szczególnie po ostygnięciu) oraz cytrusów, typowych dla arabik afrykańskich. Kawa ta świetnie sprawdzi się w alternatywnych metodach zaparzania, np. w drippie, chemexie lub chociażby w ekspresie przelewowym. Dzięki temu nie zatraci swojego unikalnego, żywego charakteru i przyjemnej, słodkiej owocowej kwasowości.