Kawy specialty

Kawą specialty (to jest pierwotna i poprawna forma, choć wielu używa również “speciality”) podręcznikowo nazywamy ziarna, które zostały ocenione na minimum 80 punktów w skali SCA (Specialty Coffee Association) przez tzw. Q-graderów (osoby uprawnione przez tę organizację do oceny kaw). I takie właśnie są wszystkie poniższe kawy.

My uzupełniamy tę definicję o to, że ziarna specialty muszą być traktowane jak specialty od samej plantacji, przez transport i ewentualnych brokerów, po sposób postępowania z ziarnem przez palarnię i sposób podania kończąc.

Sprawdź poniżej nasze kawy specialty z Ameryki Południowej, Środkowej, Afryki i Azji.


 

Kawy specialty z Ameryki Południowej

Mimo, że kraje takie jak Brazylia czy Kolumbia są słynne z przemysłowych upraw kawy, to nie brakuje tu małych plantacji, na których kawowca uprawia się od lat tradycyjnie, bez maszyn i chemii, a w zbiory zaangażowane są zamiast kombajnów – całe rodziny.


 

Kawy specialty z Ameryki Środkowej

To prawdziwe bogactwo różnorodnych, małych plantacji o powierzchni kilku hektarów, gdzie plantatorzy są skupieni wokół lokalnych spółdzielni przetwórczych posiadających własnych Q-graderów.


 

Kawy specialty z Afryki

Afryka, pomijając duże etiopskie plantacje przemysłowe, to również bogactwo małych plantacji skupionych w strefie około-równikowej, gdzie klimat i jakość gleby powoduje, że używanie jakiejkolwiek chemii czy sztucznych nawozów mija się z celem, a o edukację plantatorów dba wiele organizacji eksportowych. Mnóstwo tu również lokalnych ruchów oddolnych, np. kooperatyw składających się wyłącznie z kobiet.


 

Kawy specialty z Azji, Australii i Oceanii

Tu również znajdziemy wiele plantacji kawy, dających światu wysokiej jakości ziarna, ze szczególnym uwzględnieniem Indonezji oraz Papui Nowej Gwinei.


 

Czego spodziewać się po kawach specialty?

Przede wszystkim jakości w każdym wymiarze – zarówno smaku, aromatu, estetyki ziaren, jak również metody ich palenia czy finalnego efektu w filiżance.

Kawy specialty - SCA flavour wheelSpecialty to całościowe podejście do ziaren kawy – od plantacji, gdzie rolnicy zbierają owoce kawowca ręcznie, przez stacje przetwórcze, sposób i technologię transportu i przechowywania, po magazynowanie i metody palenia kończąc.

Pewnie wielokrotnie mieliście wątpliwą przyjemność picia kawy odrażająco gorzkiej, pustej w smaku, kwaśnej, wręcz agresywnej – tak często smakują przemysłowe kawy, a jest to spowodowane zarówno bardzo niską jakością ziarna i dużą ilością tzw. defektów, jak również bardzo mocnym wypałem, który ma za zadanie przykrycie tych ułomności.

Kawy specialty zawsze charakteryzują się delikatnym oraz wysublimowanym smakiem i aromatem, który nawet początkujący kawosz odróżni od kawy przemysłowej. Po wtóre, smaki te są różne dla różnych regionów świata czy wręcz poszczególnych plantacji, a ich odróżnienie nie będzie sprawiać problemów nawet osobom z mało wrażliwym podniebieniem.

SCA (specialty Coffee Association) przygotowało graficzną ilustrację (będącą tez wytycznymi dla Q-graderów) pokazującą, jak wiele aromatów można zidentyfikować w dobrej jakości kawie specialty – możecie zobaczyć ją po prawej stronie.

Ceny – jak widać powyżej – często są porównywalne z kawami rozpuszczalnymi reklamowanymi w telewizji, więc nie jest to żaden luksusowy produkt. Warto spróbować, bowiem jeśli nie piliście jeszcze kaw specialty, to tak jakbyście nie pili kawy w ogóle!